Vježbe za trudnice i Postporođajni program vježbanja

Voditeljica: Natalija Lisska

Natalija Lisska, prvostupnik fizioterapije i miofascijalni terapeut

Svoje putovanje kroz brigu za zdravo kretanje i kvalitetu života ljudi započela sam u srednjoj medicinskoj školi “Sestre milosrdnice” u Zagrebu. Po završetku upisujem Zdravstveno veleučiliste, smjer fizioterapija.
Već u pripravničkim danima shvaćam da je stalna edukacija neophodna potreba i zadovoljstvo koje direktno utječe na kvalitetu i kreativnost u radu.
Neke od značajnijih edukacija su:
– tečaj za licenciranog voditelja vježbi i tjelesnih aktivnosti u trudnoći
– tečaj za stabilizaciju kralježnice
– tečaj za prevenciju inkontinencije
– priprema za porod
– kinesiotaping metoda
– tečaj miofascijalne relaksacije
Godinama radim u području fizioterapijske rehabilitacije kroz individualne i grupne programe, te vodim rekreativne grupe za umirovljenike, vježbe za kralježnicu i vježbe za trudnice.

Vježbe za trudnice

Trudnoća je period velikih promjena tijela na novonastalo stanje.
Promjene koje se događaju na kralježnici, zdjelici i unutarnjim organima utječu na pokretljivost, snagu, ravnotežu i energiju trudnice.
Upravo iz navedenih razloga vježbanje u trudnoći dobra je pomoć tijelu da te promjene prođu što lakše i bezbolnije, preveniraju moguće komplikacije (poput dijabetesa, oticanja, povišenog krvnog tlaka, križobolje, problema sa nekontroliranim istjecanjem urina), dobra su priprema za sam porod, te kvalitetna preventiva postporođajnim komplikacijama kao i fizička i mentalna priprema za obaveze i napore koje sa sobom nosi izazovna prva godina vašeg novog člana obitelji.
Vježbe u trudnoći uključuju:
– vježbe zagrijavanja
– aerobne vježbe
– vježbe jačanja
– vježbe pravilnog držanja, posture
– vježbe stabilnosti, ravnoteže
– trening misiča zdjeličnog dna
– vježbe pravilnog istezanja u trudnoći
– vođena relaksacija tijela
– edukacija o pravilnim položajima, promjenama nakon poroda, kako si pomoći i što raditi u prvim danima, tjednima nakon poroda, kada se uključiti u normalnu tjelesnu aktivnost
Vježbanju se moze priključiti svaka zdrava trudnica nakon završenog prvog tromjesječja uz dozvolu liječnika koji vodi trudnoću.
Kako je trudnoća idealan period za dobre promjene i zdrave životne navike, vježbanju se mogu priključiti i trudnice koje se do sada nisu bavile nikakvim redovitim tjelesnim aktivnostima.

Postporođajni program vježbanja

Nakon prilagodbe tijela trudnice na trudnoću, porodom započinje novo izazovno razdoblje za tijelo majke. Povratak tijela na “staro” stanje, novi napori, iscrpljenost i poneka neželjena posljedica trudnoće traju mjesecima nakon poroda.
Da bi tijelu olakšali tu promjenu, postporođajno redovito vježbanje iznimno je bitno.
Vježbe u postporođajnom periodu ukljucuju:
– vježbe zagrijavanja
– vježbe pravilnog disanja i aktivacije dubokih mišića trupa
– vježbe jačanja
– vježbe stabilnosti trupa
– testiranje diastaze (razdvojenosti) trbušnih mišića te prilagodba vježbi tom stanju
– jačanje mišića zdjeličnog dna
– vođena relaksacija tijela
– edukacija majke o važnosti njege i tretiranja ožiljka nakon carskog reza, prevenciji i pomoći kod bolova u kralježnici, problema inkontinencije, bolova u zdjelici (simfiza) i slično
Vježbati moze svaka majka koja želi lakši i bezbolniji oporavak nakon poroda, pravilan početak vježbanja nakon trudnoće, više energije za svakodnevne obaveze te mentalno raterečenje i razmjenu iskustva s drugim mamama.
POŠALJI UPIT

Raspored

Ponedjeljak

Utorak

Četvrtak

Petak

Napomene:

Za detalje o cijeni i upite javite nam se putem kontakt obrasca klikom na “POŠALJI UPIT”, e-mailom na natalija.lisska@gmail.com ili na mob. 098/300-124 (Natalija Lisska)